Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
5063
post-template-default,single,single-post,postid-5063,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Eşsiz Mimarisiyle Büyüleyen 8 Minare

Coğrafyamızın toprakları birçok güzelliği üzerinde barındırdığı gibi hem maneviyatı hem de görüntüsü ile büyüleyen camilere de ev sahipliği yapıyor. İzlemeye doyamayacağınız, birbirinden etkileyici 8 minare…

Şehzadebaşı Camii Minaresi
minareler, türk mimarisi

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Şehzadebaşı Camii, Mimar Sinan’ın muhteşem eserlerinden biridir, mimarlığın büyük ustası bu cami için “çıraklık eserim” demiştir. Caminin iki minaresinde bulunan kabartma örgü şekilleri türünün tek örneği olarak ziyaretçileri büyülemektedir.

Sokullu Mehmet Paşa Camii Minaresi
osmanlı mimarisi

İstanbul Büyükçekmece’de bulunan Sokullu Mehmet Camii 1567 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bu caminin minaresi mimari açıdan büyük bir önem taşır, tüm minare yekpare bir taştan yapılmıştır.

Timurtaş Paşa Camii Minaresi
osmanlı mimarisi

Kütahya Küçük Bedesten’de bulunan Timurtaş Camisini ziyaret eden Evliya Çelebi, burasının sözlerle anlatılamayacak kadar güzel olduğunu yazmıştır. 1761 yılında camiyi tamir ettiren Silahdar Mehmed Paşa şu andaki minarenin yapılmasını sağlamıştır.

Semiz Ali Paşa Mescidi Minaresi
osmanlı mimarisi

Eyüp’te bulunan Semiz Ali Paşa Mescidi’nin minaresi yapının solunda yer alır ki bu çok ender görülen bir mimari özelliktir. Kesme taştan yapılmış bu minarenin şerefesi fenerlidir ve bu da minarenin nadide özelliklerinden biri olarak büyük ilgi görmektedir.

İznik Yeşil Camii Minaresi

İznik’te bulunan Yeşil Camii, Osmanlı Mimarisi’nin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilse de minaresinde Selçuklu dönemi izleri görülür. Minaresinde kullanılan zikzak şeklindeki turkuaz, yeşil ve mor çiniler camiye ismini vermiştir.

Erzurum Çifte Minareli Medrese

Erzurum’da bulunan ve Selçuklular döneminden kalan Çifte Minerali Medrese, Hatuniye Medresesi olarak da bilinir. Şehrin sembolü haline geline medresenin çinilerle süslü minarelerine “Allah”, “Muhammed” ve ilk dört büyük halifenin isimleri de işlenmiştir.

Yivli Minare
osmanlı mimarisi

Antalya’nın sembolü haline gelen Yivli Minare 13.yüzyıldan kalma, Selçuklu dönemine ait bir yapıdır. Minarenin bir kısmı tuğla ve firuze renginde çinilerden oluşur. 38 metre yüksekliğindeki minare adını üzerindeki yivlerden alır.

Sivas Divriği Ulu Camii Minaresi
osmanlı mimarisi

Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan tarihi cami UNESCO Dünya Mirası’na dâhil edilen bir kültürel zenginliğimizdir. Caminin özelliği farklı mimari üslupların bir arada kullanılmasıdır ve bu yaklaşım minare süslemelerinde de görülür. Minare ve özellikle mihrapta barok karakterli süslemeler göze çarpar.

 5,306 okunma

akin aksoy